Startsida Natur&Upplevelser Historia&Kultur Vintersport&Skoter Jakt&Fiske Företag&Grupp Tips&Trix Äta&Bo Samhälle Kontakt
  Pimpelfiske Flugfiske Övrigt fiske Våra fiskevatten
 

Marsfjällen och Kultsjödalen bjuder på verkliga höjdpunkter för såväl fiskaren som jägaren.

Här finns oändliga jaktmarker för såväl ripjakt som skogsfågeljakt och ett fiske som passar såväl den avancerade flugfiskaren som barnfamiljen.

På Jakt- och Fiskecentrum i Saxnäs kan du förutom att köpa jakt och fiskekort även hyra guider och få uppdaterad information om jakten och fisket i området. Här kan du också få hjälp med jakt och fiskearrangemang för företaget eller gruppen.Visa större bild!

Fiske för alla

Här finns Ransarån den vilda, vackra övre delen med sina stora öringar. Ett underbart flugfiskevatten i en miljö som får dig att tappa andan och bara njuta. Den nedre delen av ån hyser en unik stam av strömlekande riktigt storvuxen röding. Sveriges kanske bästa rödingfiske endast 150 m från bilvägen.

Här finns ett härligt kalfjällsfiske uppe på Stekenjokkplatån där den glasklara Saxån lovordad av Hans Lidman för sina stora men oerhört skygga öringar har sitt källflöde.

Här finns dessutom trolska skogsåar som Satsån och Marsån. Den vackra och lättillgängliga Kultsjöån, totalt finns här 140 km strömmande vatten att utforska.

Njakafjäll urskogsområdet som är fullt med små outforskade tjärnar och mindre sjöar, döljer oanade hemligheter i sina djup.

Vinterfiskaren får sitt lystmäte på sjöar som Ransaren, Gikasjön, Kultsjön och Bielite. Att ligga och kikmeta efter vitfenade rödingar som lättjefullt glider förbi kan få den lugnaste fiskare att tappa koncepterna.


     

Allmän fiskeinformation

Saxnäsregionen är en mycket komplett fiskeregion som bjuder sportfiskaren på allt ifrån gäddfiske i skogssjöar till riktigt högfjällsfiske efter öring och röding.
Den erfarne flugfiskaren får garanterat sitt lystmäte stillat vid fiske efter de stora skygga öringarna i fjällån eller sparsmakade rödingar i åar, sel och sjöar liksom den mindre erfarne med hjälp av våra guider eller på egen hand har stor chans att hitta sitt eget lilla smultronställe vid något av våra vatten.
För spinnfiskaren finns mängder med vatten att välja på och vare sig man vill upp på högfjället eller ner i Njakas trolska tjärnar och leta efter sin drömfisk kan vi lova att du inte blir besviken!
Området har sedan länge varit ett mycket populärt resmål för pimpelfiskaren, både den solglade vårvinterpimplaren och den köldtrotsande pimplaren med is i ådrorna finner allt de söker i våra sjöar.Kom ihåg att vi som sportfiskare har ett stort ansvar gentemot miljön, var rädd om naturen och ta alltid med dig skräpet hem. Behandla fisken varsamt och ta aldrig upp mer fisk än du behöver för stunden, fisket ska ske med långsiktigt tänkande!

Ett fiskeår i Saxnäs.

Vi brukar säga att säsongen startar i och med att den första isen lägger sig någon gång i november och det är då våra första gäster för den nya fiskesäsongen kommer. De som kommer är de verkliga pimpelentusiasterna som trotsar kyla, mörker och tunna isar för att komma i kontakt med storrödingen.
Snart ligger isarna över alla våra sjöar och vintern tar landskapet i sitt kalla grepp, isarna växer sig allt tjockare och snön klär allt i sin vita skrud. Och rödingen hugger glatt för de som vågar sig ut under de korta mörka dagarna.
Under senvintern och våren blir tillvaron på pimpelsjön alldrägligare för fiskaren och i kombination med skoteråkning, solbadande och stugboende är fjällveckan en stark tradition för många av våra gäster. Efter en trevlig dag på isen eller skoterleden, brunbrända i ansiktet avslutar man kvällen i puben eller med familjen.

För de verkliga flugfiskeentusiasterna börjar flugfiskesäsongen samtidigt som pimpelsäsongen är i sin mest hektiska tid, och i de öppna isvakarna kan årets första flugrödingar fångas!
I takt med att våren fortskrider och sommaren kommer närmare öppnas fler och fler möjligheter för sportfiskaren och i juni månad är långedragsfisket mycket givande på våra stora sjöar. Även traditionellt spinnfiske och dragrodd är givande på försommaren.

Högsommaren bjuder på stilla kvällar och nätter vid sjö och å, öringen och rödingen vakar och fjällen står i full blom. Kombinera fisket med vandring och fjällsemestern är räddad! Under sommaren finns något för alla och fisket är på topp.
Ju längre sommaren lider ju mörkare blir nätterna och för den inbitne fiskaren betyder mörka nätter något mycket speciellt.. Storöring! Det är nu de riktiga klunsarna vågar sig in på grunt vatten och blir åtkomliga för flugfiskaren och att en Augustinatt känna det tunga suget av en storöringshugg på en blank forsnacke är något magiskt! Något man aldrig glömmer…

I takt med att hösten kommer nalkas lekperioden för våra fjällfiskar öringen och rödingen, i september inträffar strömfiskeförbudet och därmed avslutas fiskesäsongen, för att strax börja igen med pimpelfisket. Cirkeln är sluten.

Mer information om:

Pimpelfiske
Flugfiske
Övrigt fiske

Våra fiskevatten


 

Visa större bild!

Jakt

Jaktområdena i Kultsjödalen bjuder på variation både ifråga om terräng och villebråd. Här finns allt ifrån kalfjäll till djupa tall och granskogar.
Fjälljakten ovan odlingsgränsen på statens mark hyser väldigt fina ripbiotoper och bjuder ripjägaren på mycket varierande jakt. Jakten är lovlig under tiden 25/8-15/3 och markområdena är indelade i sektorer.
Länk till Länstyrelsens information om småviltsjakt. Jakttrycket per sektor är begränsad till tre jaktmandagar per kvadratkm mark och antalet ripor är för närvarande begränsat till 8 ripor per jaktdag. Vissa sektorer avlyses periodvis bla med hänsyn till renskötseln.

Området bjuder dels på närjakt med bilväg ända upp på fjället för kortare dagsturer, dels på mer svårtillgängliga områden dit man kan ta sig med helikopter eller till fots för flerdagsturer. En för många ganska okänd jaktform är vinterjakten på ripa som kan ge härliga jaktupplevelser i en vinterskrudad fjällmiljö.

Här finns idealiska områden för skogsfågeljakten som ökar allt mer i popularitet. Oavsett om du jagar med trädskällare, stående fågelhund eller vill ut på toppjakt så finns det marker såväl inom statens områden som inom allmänningsskogen som bjuder totalt c:a 50.000 ha stora områden.

Vinterjakt

Vinterjakten som pågår fram tom den 15/3 efter ripa på skidor och med kulvapen är en jaktform som vinner mer och mer terräng. Vinterjakten till skillnad från höstjakten har mer karaktär av smygjakt där det gäller att med skidor på fötterna och utan hjälp av hund finna och komma inpå ripflocken lika vit som den omgivande snön. Vissa dagar lättar fåglarna nyckfullt innan du kommit inom skotthåll och vissa dagar ställer vinden till med sina spratt när du avlossar ditt skott, men att skida runt på vinterfjället sökandes efter villebrådet i en betagande omgivning lockar allt fler jägare att prova denna spännande jaktform.

Visa större bild!

 

Kurser och Paket

Fiskecentrum Kultsjödalen som är beläget på Kultsjögården genomför varje sommar flugfiskekurser, som riktar sig både till de som är mer erfarna och de som är nybörjare. Därtill anordnar de en speciell flugfiskekurs exklusivt för tjejer/kvinnor med kvinnlig instruktör. Kurserna behandlar flugbindning, kastteknik, insektslära, läsa vatten, etik och moral med mera, och en stor del av kursen sker vid ett fiskevatten. Vi erbjuder även vår kunskap i ämnet till grupper och enskilda personer där vi gemensamt lägger upp ett kurspaket. Fiskecentrum erbjuder även verkligt exklusiva guidade turer till i princip orörda vatten för enskilda personer, mindre grupper och företag. De anordnar också speciella fiskepaket under både sommar och vinter som inkluderar mat, logi och guide.

 

 
     

Marsfjällen.com - ett samarbetsorgan
bland turismföretag i Saxnäs/Klimpfjäll
www.marsfjallen.se

info@marsfjallen.se