Startsida Natur&Upplevelser Historia&Kultur Vintersport&Skoter Jakt&Fiske Företag&Grupp Tips&Trix Äta&Bo Samhälle Kontakt

Kultsjödalen
med Saxnäs och Klimpfjäll är i mångas ögon vårt lands vackraste fjälldal. Allt ifrån öppningsscenen vid infarten till Saxnäs till avslutningen på högfjällsplatån Stekenjokk bjuds du som besökare på vyer som får dig att tappa andan.
Visa större bild!


Marsfjällen
Området erbjuder både högalpina fjäll och mjukare lågalpina fjäll, en orörd och ren natur med kristallklart vatten. En av de saker som gör Kultsjödalen så unik är lättillgängligheten som gör det möjligt att göra varierande dagsutflykter och samtidigt bo bekvämt och äta gott på någon av våra anläggningar.
     

 

Sommarupplevelser
Sommaren är det eviga ljusets och den skira grönskans tid. Det eviga ljuset sommartid ger dig gott om tid att uppleva och njuta av naturen.

 

Fiske  
Fisket är kanske den aktivitet som lockar de allra flesta till våra trakter. Här kan vi erbjuda ett varierande fiske både för familjefiskaren och den professionelle flugfiskaren. Inom området finns 140 km strömvatten samt ett otal tjärnar och mindre sjöar både på kalfjället och i urskogsområden som Njakafjäll. Öringen och rödingen är de dominerande arterna och det är inte för inte som Kultsjödalen kallas rödingarnas dal. Den strömlekande mycket grova fjällrödingen i Ransaren, Gikasjön och Kultsjön ger dig möjlighet att uppleva Sveriges kanske bästa rödingfiske.

Vandring
Vandring är en aktivitet som lockar allt fler. Vandringen ger förutom en stärkt kondition tid att både njuta av naturens storslagenhet samtidigt som det ger tid för eftertanke och en stund av rofylldhet.
Kultsjödalens unika lättillgänglighet gör området speciellt lämpat för dagsturer som ger dig möjlighet att kombinera fjällupplevelsen med bekvämt boende och god mat.
Läs mer

Marsfjället med Djupbäcksravinen, Marsfjällskåtan och Trollskalet, Satsfjället med ateljen och Rukkesvardo samt Stekenjokk, högfjällsplatån vid Norska gränsen är bara några lämpliga dagsturer.

En toppbestigning är något som ytterligare vidgar upplevelsen för dig som har den fysiska styrkan för en extra utmaning. Graipesvare med sin ovanliga serpentinsten kan erbjuda den botaniskt intresserade verkliga höjdpunkter. Här finns många växter ovanliga för den alpina miljön. Den mycket basiska stenen hyser bland annat speciellt anpassade växter.


     

Naturscenerier
Utsiktsplatser som Stalonberget ovanför Stalon och Middagskullen ovanför Saxnäs är lätt åtkomliga och ger en milsvid utsikt över det betagande landskapet.

Trappstegsforsen den trappstegsformade forsen i Kultsjöån 9 km öster om Saxnäs är kanske Sveriges mest fotograferade vattenfall men här finns också många fler sevärda vattenfall och forsar. I Kultsjöån finns även Bieliteforsen strax nedströms Trappstegsforsen och Dimforsen mellan Stalon och Bielite. I Fiskonbäcken hittar du Fiskonfallet och i Klimpfjäll efter Durrenbäcken finner du Brudfallet?

Längst i väster efter Vildmarksvägen når du så Stekenjokk, högfjällsplatån in mot Norska gränsen med milsvida vidder omgiven av mäktiga fjälltoppar.

Höstupplevelser

Höstens färgprakt i grönt, gult, rött och orange ibland toppad med vitt av nysnö på de omkringliggande fjälltopparna är en njutning för ögat. Det färgsprakande fjället inbjuder verkligen till stärkande dagsturer i den höga, klara luften gärna beväpnad med kamera eller ritgrejor.

Hösten är också läckergommarnas tid, nu färgas myrarna gula och röda av hjortronen och i björkbackarna sticker kantareller upp sin hattar.

Den 25:e augusti startar småviltjakten på statens marker ovan odlingsgränsen efter främst ripa vilken lockar jägare från hela Europa. Strax därefter i början på september går man ur huset för att delta i älgjakten, högtiden som för många delar året i två årstider, före älgjakten och efter älgjakten. Senare under hösten har skogsfågeljägarna sina högtidsstunder under trädskällarjakten med spetshund efter tjäder och orre.


En strålande höstdag på fjället avslutas naturligtvis bäst genom avnjutande av en riktig gourmetmiddag bestående av fjällets läckerheter såsom älgfile, ripbröst, rödingfile eller souvas, kantarellstuvning naturligtvis och som avslutning varma hjortron.

 

Historia och Kultur

Kulturen har en särskild plats här i Kultsjödalen som ligger i sapmi- samernas land som i Sverige sträcker sig från Dalarna i söder till Treriksröset i norr. Än idag finns c:a 15 verksamma renskötselföretag inom Vilhelmina södra sameby med c:a 10.000 renar. Här finns gamla boplatser som daterar sig flera tusen år tillbaka i tiden.
I dalgången finns ett flertal välbevarade kulturella sevärdheter som ger dig möjlighet att känna historiens vingslag.Läs mer

Här finns Vielmesmakke och Tomasvallen gamla samiska boplatser. Pålssons stuga i Marsliden, kopian av stugan den första nybyggarfamiljen i Marsliden uppförde. Norgefarargården i Klimpfjäll, norgefararnas samlingsplats, en historisk byggnad med möblemang från tidigt 1900-tal. Fatmomakke, kyrkstaden med anor från 1700-talet, över etthundra kåtor och byggnader som än idag utgör en viktig mötesplats för både samer och ortsbor. Ricklundgården, konstnärsparet Ricklunds exeptionella byggnad i sydeuropeisk stil, idag med en unik samling av över 500 målningar att beskåda för allmänheten.

Detta och mycket mer är sevärdheter som ger en inblick i den kultur som präglat dalgången under historiens gång.

 


     
     

Marsfjällen.com - ett samarbetsorgan
bland turismföretag i Saxnäs/Klimpfjäll
www.marsfjallen.se

info@marsfjallen.se